Bezpieczne i funkcjonalne pakowanie zup: co warto wiedzieć?


- Pojemniki papierowe na zupę z wieczkiem – idealne rozwiązanie dla gastronomii i cateringu
- Jakie opakowania kartonowe sprawdzą się w zbiorczym transporcie pojemników z zupami?
- Jakie cechy opakowań są kluczowe dla firm gastronomicznych oferujących dostawę?
Firmy cateringowe i restauracje oferujące dania na wynos zdają sobie sprawę, że zainteresowanie Klientów zakupem gorący zup jest coraz większe. Dlatego ciągle poszukują optymalnego opakowania, które byłoby zarówno funkcjonalne jak i bezpieczne. Wielu z nich rozpoczęło działalność od pakowania zup w pojemniki z tworzywa sztucznego, które następnie przewożone były np. w opakowaniach styropianowych wielokrotnego użytku. Szybko jednak spostrzegli, że nie jest to rozwiązanie ani wygodne, ani ekonomiczne, a już na pewno nie ekologiczne. Opakowania Tychy oferują firmom poszukującym optymalnego sposobu pakowania i dostawy gorących zup zastosowanie pojemników papierowych z wieczkami oraz opakowań kartonowych do transportu zbiorczego.
Pojemniki papierowe na zupę z wieczkiem – idealne rozwiązanie dla gastronomii i cateringu
Produkując opakowania dla branży spożywczej, zadbać należy o to, aby spełniały one bardzo restrykcyjne wymagania. Jeśli chodzi o pakowanie wyrobów gorących, trudność jest jeszcze większa, ponieważ taki produkt sprawia, że migracja składników opakowania do jego zawartości jest o wiele bardziej prawdopodobna, niż w przypadku żywności zimnej. Produkowane w podwyższonych standardach higienicznych z dopuszczonych do kontaktu z żywnością surowców pojemniki papierowe z wieczkiem są najlepszym rozwiązaniem do pakowania gorących zup.
Tego typu opakowanie na zupę charakteryzuje się:
- wytrzymałością,
- odpornością na wysoką temperaturę,
- doskonałą izolacją termiczną, niepozwalającą na wystudzenie zupy,
- szczelnością uniemożliwiającą przeciekanie,
- lekkością i kompaktowymi kształtami, ułatwiającymi transport
- możliwością recyklingu.
Opakowania dla branży gastronomicznej muszą także umożliwiać konsumentowi łatwe i bezpieczne spożycie posiłku, chroniąc jednocześnie jego walory smakowe. Papierowe opakowania na gorące zupy nie zmieniają ich smaku i chronią przed stygnięciem. A dbający o środowisko i wygodę konsumenta producent opakowań kartonowych na ogół proponuje do nich jeszcze ekologiczne łyżki, pozwalające wygodnie spożyć posiłek i ulegające biodegradacji.
Jakie opakowania kartonowe sprawdzą się w zbiorczym transporcie pojemników z zupami?
Jeśli firma cateringowa, bar, czy restauracja obsługują również biznesowych, uwzględnić muszą także warunki zbiorczego transportu zup na dłuższe odległości. Można oczywiście zastosować opakowania wielokrotnego użytku, utrzymujące ciepło, typu pojemnik styropianowy, termos, torba termiczna, ale to rozwiązanie ma swoje ograniczenia. Obsługując kilku odbiorców, zainwestować trzeba w większą ilość takich pojemników, a to oznacza koszty. Jeśli nie zostanie opracowany niezawodny system sprawnych zwrotów, dostawca będzie zmuszony uzupełniać ich stan na bieżąco, co generuje kolejne wydatki. To, że pamiętać trzeba o odbiorze tych opakowań, albo skłonić klienta do ich odsyłania, może być sporym utrudnieniem w realizacji zamówień.
Sytuację znacznie uprościć mogą takie materiały opakowaniowe jak zbiorcze opakowania kartonowe. Jeśli zostaną odpowiednio zaprojektowane i wykonane, nie tylko zabezpieczają pojemniki papierowe przed uszkodzeniami w czasie transportu, ale i uwolnią obie strony od uciążliwego obrotu pojemnikami zwrotnymi. Można je przecież poddać recyklingowi, przyczyniając się w ten sposób do zrównoważonego rozwoju i gospodarowania surowcami w obiegu zamkniętym.
Kluczowa jest tektura, z której wykonane będą kartony zbiorcze. Musi zapewnić stabilność opakowania, odporność na zgniatanie, przenoszenie obciążeń oraz izolację termiczną. Ale ważny jest również kształt i wymiary pudła – powinny one być dostosowane do opakowań jednostkowych. Dzięki temu łatwiej będzie je wstawiać i wyjmować. Nie będą miały także możliwości przemieszczania się w transporcie. Dodatkowym zabezpieczeniem przed przesuwaniem się opakowania w transporcie mogą być przekładki kartonowe oraz systemy stabilizujące z tektury, lub innych ekologicznych materiałów.
Jakie cechy opakowań są kluczowe dla firm gastronomicznych oferujących dostawę?
Przedsiębiorcy oferujący dania na wynos powinni pamiętać i dwóch aspektach dotyczących opakowania swoich produktów: muszą one gwarantować zarówno bezpieczeństwo żywności jak i bezpieczeństwo konsumenta. Dlatego ważne jest, aby wybrane przez nich opakowanie gwarantowało:
- odporność na wilgoć i tłuszcz,
- ergonomię i wygodę użytkowania,
- możliwość recyklingu lub ponownego użycia,
- szczelność i stabilność.
Ważnym czynnikiem dla opłacalności usługi cateringowej jest również cena opakowań jednostkowych i zbiorczych. Dlatego warto zapytać doświadczonych producentów, czy mogą zoptymalizować koszty tych opakowań bez utraty ich jakości. W większości przypadków jest to naprawdę możliwe i to bez wielkich nakładów, oraz wpływu na wygląd opakowania.
Opakowania papierowe z wieczkiem na zupy oraz kartony zbiorcze do ich transportu mają jeszcze jedną ważną zaletę. Mogą być nośnikiem informacji nt. ich producenta, zachęcać konsumenta do zakupu, oraz edukować go na temat wartości odżywczych swojej zawartości. Możliwości personalizacji tego typu opakowania są praktycznie nieograniczone.


Poszukujesz opakowań dla branży spożywczej, w tym opakowań na gorącą zupę?
Tak, wystarczy zastosować papier powlekany. Nie ma wówczas szans, aby opakowanie się rozszczelniło, nawet przy długiej ekspozycji na płyn.
Do mocowania wieczka można użyć papierowej taśmy klejącej. Utrzymuje ona pokrywkę na miejscu i jest gwarancją tego, że opakowania nikt nie otwierał.
Naszą propozycją jest zastosowanie tzw. „rączek”, czyli otworów na krótszych bokach pudła, w które wsunąć można dłoń. Najlepiej, żeby były maskowane klapkami. Zapobiegnie to stygnięciu zawartości.