Jak prawidłowo transportować żywność?
Nim produkty spożywcze trafią na nasze stoły, muszą przejść długą drogę, której finalnym punktem jest jej transport w odpowiednich warunkach. Żeby faktycznie takie były, trzeba pamiętać o najważniejszych zasadach. Poznajmy je!
Wystarczy szybka wizyta w sklepie spożywczym, by kupić wszystko, co potrzeba. Nie ma problemu z dostępem do żadnych produktów, lecz żeby zawsze na nas czekały na półkach sklepowych, muszą najpierw na nie trafić. Transport żywności to tak naprawdę dość złożony proces, który zresztą regulowany jest przez odpowiednie przepisy.
Akty prawne, certyfikaty – o jakich mowa?
Nie tylko akty krajowe mają tutaj wpływ, bo także Parlament Europejski stworzył rozporządzenia określające dokładne procedury związane z bezpieczeństwem żywności. Poza tym bardzo ważną rolę odgrywają tu też takie instytucje jak Inspekcja Weterynaryjna i Powiatowy Inspektorat Sanitarny (Rozporządzenie WE 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku).
Niezbędne są certyfikaty poświadczające, że produkty przewożone są w zgodzie z najwyższymi standardami. Najważniejszym z nich jest certyfikat ISO 22000. To międzynarodowa norma określająca najistotniejsze wymagania wobec systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności. Odnosi się ona do producentów żywności, obejmuje wszystkie procesy produkcji.
Transport towaru – najważniejsze zasady
Czas jest tu kluczowy, bo produkty spożywcze powinny być dostarczane w możliwie najszybszym czasie. Nie może to jednak przysłonić innej ważnej kwestii – odpowiednich warunków przewozu, do czego używa się właściwego sprzętu. Ładunek musi być tak zabezpieczony, aby nie uległ uszkodzeniu i nie dostały się do niego zanieczyszczenia. To dlatego do przewożenia żywności trzeba używać specjalnych skrzynek transportowych.
Materiały opakowaniowe powinny być odpowiedniej jakości, posiadać pozwolenia i certyfikaty świadczące o tym, że podczas przewozu towary mają najlepsze warunki. Przewożona żywność nie może leżeć luzem czy w nieładzie – musi być odpowiednio ułożona i zabezpieczona, do czego szczególnie przydatne są skrzynki transportowe. Innym doskonałym sposobem jest wykorzystanie kartonów, ale też oczywiście muszą być specjalnie przeznaczone do transportu żywności, cechując się odpowiednimi parametrami.
Jakie opakowania są szczególnie rekomendowane?
Kartony Fefco
Polecamy zwłaszcza kartony z katalogu Fefco. Te opakowania przemysłowe dostępne są pod różnymi postaciami, które wyróżnia się względu na to, jak są wytwarzane, składane i jakie mają przeznaczenie. Na tej podstawie wyróżnia się 8 podstawowych opakowań kartonowych:
- tekturę falistą,
- pudła klapowe,
- pudełka dwuczęściowe,
- opakowania składane,
- tacki,
- pudła wysuwane,
- pudełka wytrzymałe,
- pudła sklejane,
- wyposażenie wewnętrzne.
Jednak jednymi z bardziej istotnych opakowań przemysłowych są…
Tacki termoformowalne
Dobrze zaopatrzony producent opakowań kartonowych posiada tacki termoformowalne w swojej ofercie, a ich wyjątkowość polega na tym, że dopasowują się praktycznie do każdego kształtu. Dzięki temu znajdują zastosowanie nie tylko w branży spożywczej, ale też motoryzacyjnej i przemysłowej. Są tak skonstruowane, by utrzymać produkt we właściwym ułożeniu, co zapobiega przemieszczaniu się go i ewentualnym uszkodzeniom. Materiałem, który wykorzystuje się do produkcji tego opakowania, jest polistyren. Jego najważniejsze zalety to odporność na pęknięcia i przebicia, lekkość, brak ograniczeń w formowaniu kształtów i możliwość wielokrotnego użycia.
Inne możliwości
Poza tym dostępne są opakowania do transportu morskiego, kartony fasonowe, a także worki, płachty PE, LDPE, HDPE. Wszystkie je znajdziemy w naszym sklepie internetowym atk-opakowania.pl, który działa wysyłkowo na terenie Śląska (opakowania Tychy, opakowania kartonowe Bielsko), ale oczywiście produkty są też dostarczane do każdego zakątka na terenie naszego kraju.
Od prawidłowego transportu żywności zależy, czy przewożone produkty będą w dobrym stanie. Odpowiednio zabezpieczone nie będą podatne na uszkodzenia. Pamiętajmy o tym, dobierając profesjonalne opakowania.
Transport żywności musi odbywać się szybko i w odpowiednich warunkach, z użyciem właściwego sprzętu, takiego jak specjalne skrzynki i kartony transportowe, które zapewniają bezpieczeństwo produktów.
Niezbędne są certyfikaty, takie jak ISO 22000, które potwierdzają, że produkty są przewożone zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa żywności.
Polecamy kartony z katalogu FEFCO oraz tacki termoformowalne. Kartony FEFCO są dostępne w różnych formach, a tacki termoformowalne, wykonane z polistyrenu, zapewniają doskonałe zabezpieczenie produktów przed uszkodzeniami.