Pudełka na pizzę: co sprawia, że opakowanie ma znaczenie?

Opakowania do żywności to specyficzna grupa produktów z tektury. Doświadczony producent opakowań kartonowych wie, jak wielki wpływ ich konstrukcja, skład materiałowy i użyte do nadruku farby mają na świeżość, smak i bezpieczeństwo. Pizza jest jednym z dań najczęściej sprzedawanych w tego typu opakowaniach. Zarówno ta świeża, gorąca, jak i mrożona, lub przeznaczona do odgrzania. Przyjrzymy się pudełkom na pizzę dokładniej. Postaramy się przekonać Was o ich ogromnym znaczeniu dla jednego z najpopularniejszych na świecie dań.
- Materiały stosowane w produkcji pudełek gastronomicznych
- Dlaczego wybór odpowiedniego pudełka na pizzę ma znaczenie?
- Możliwości nadruku i personalizacji pudełek
Materiały stosowane w produkcji pudełek gastronomicznych
Do produkcji opakowań na pizzę stosowane są głównie trzy rodzaje tektury: lita, falista i powlekana. Charakteryzuje je duża wytrzymałość mechaniczna oraz dobra izolacja cieplna. W przypadku tektury powlekanej ogromną zaletą jest odporność na wilgoć i tłuszcze. Niezależnie jednak, który materiał zostanie użyty, do dobrych praktyk higienicznych należą również zastosowanie podkładki z folii aluminiowej albo papieru powlekanego, oraz podpórek z tworzywa sztucznego, które zapobiegają kontaktowi pizzy z pokrywą.
Pamiętać również należy, że kartony na pizzę spełniać muszą restrykcyjne normy bezpieczeństwa dla opakowań do żywności. Należą do nich:
- Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004, dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- Rozporządzenie (WE) nr 2023/2006, określające dobre praktyki produkcyjne (GMP),
- Rozporządzenie (UE) nr 10/2011, związane z tworzywami sztucznymi, ma zastosowanie wyłącznie do tektur lub papierów powlekanych,
- Norma EN 1230-1 i EN 1230-2, odnosząca się do tektur i papierów do żywności w zakresie wpływu na smak i zapach,
- Norma EN 646 i EN 648, opisująca możliwości migracji farb z nadruków do żywności.
Z zestawu norm wynika, że nie tylko papier, tektura, czy konstrukcja pudła mają znaczenie. Ważne jest także użycie odpowiednich klejów i farb, oraz warunki higieniczne zakładu, w którym pudełko jest produkowane. Możemy zapewnić, że opakowania Tychy spełniają wszystkie wymienione standardy.
Dlaczego wybór odpowiedniego pudełka na pizzę ma znaczenie?
Jednym z zadań pudła na pizzę jest zapewnienie jej świeżości i utrzymanie ciepła. Zastosowanie tektury falistej pozwala na zmniejszenie przewodnictwa cieplnego, dzięki czemu pizza może pozostać ciepła przez ok. 30 – 45 minut, a ser pozostaje miękki i ciągnący. Konstruktor powinien też przewidzieć w pudle otwory wentylacyjne pozwalające odprowadzić parę wodną, zapobiegając jej kondensacji, dzięki czemu ciasto pozostaje chrupiące. Dzięki nim Twoja ulubiona pizza zachowa dłużej świeżość. Bez nich stałaby się szybko wilgotna i gumowata.
Ważnym elementem w procesie sprzedaży pizzy jest również transport jedzenia i jego przechowywanie. Dlatego konstrukcja opakowania musi być dostosowana zarówno do środków transportu, jak i do sposobu składowania jej przed wydaniem do dowozu. Ważne jest dopasowanie rozmiaru pudełka do średnicy pizzy, aby nie przesuwała się w nim w czasie transportu, oraz odpowiednia wytrzymałość na piętrowanie. Pizzę w pudełku układa się przecież w stosy zarówno w pizzerii, jak i w środkach transportu.
Dla większego bezpieczeństwa ładunku pojedyncze pudełka pakować można w opakowania zbiorcze. Opakowania kartonowe oferują różnerodzaje opakowań transportowych, z pośród których pizzerie lub firmy zajmujące się dostawą jedzenia z pewnością wybiorą pudło spełniające wszystkie ich wymagania.
Możliwości nadruku i personalizacji pudełek
Pudełka na pizzę nie można jednak traktować jedynie jako opakowanie przemysłowe. Powinno spełniać ono również funkcję informacyjną i marketingową. Tę rolę ułatwią mu znacznie nadruki. Za pomocą druku fleksograficznego, offsetowego lub cyfrowego nanieść można na pudło logo, kody QR kierujące na stronę pizzerii, lub na platformę do zamówień online, okazjonalne grafiki, związane z popularnymi świętami, albo informacje dotyczące ekologii.
Personalizacji pudełka dokonać można również poprzez wybór odpowiedniego kształtu. Coraz większą popularność zyskują niestandardowe opakowania – w formie owalu, serca, trójkąta na jeden kawałek, z rączkami do przenoszenia, otworami na sosy lub serwetki.
Materiały opakowaniowe mają wszechstronny wpływ na świeżość i walory smakowo – zapachowe tego lubianego przez wszystkich dania, a odpowiednia konstrukcja zapewnia bezpieczeństwo pizzy w czasie transportu i przechowywania. Pudło z tektury jest idealną odpowiedzią na potrzeby zarówno producentów jak i konsumentów pizzy, a do tego jest w pełni bezpieczne dla środowiska naturalnego.

Szukasz pudełek kartonowych na pizze?
Wskazane jest, aby takie normy spełniał również zakład produkcyjny. Powinien on zapewnić prawidłowe zarządzanie bezpieczeństwem w łańcuchu dostaw, co potwierdzić mogą posiadane przez niego certyfikaty, jak np. ISO 22000, BRCGS Packaging, czy IFS.
W zależności od strategii marki można zdecydować się na określony kolor tektury: klasyczny brązowy, wskazujący na ekologię, lub bielony, nawiązujący do elegancji. Pudło pokryć można błyszczącą lub matową powłoką, albo zdecydować się na angażujące konsumenta elementy promocyjne: konkursy, kody QR do gier lub quizów, zachęcanie do obserwacji w mediach społecznościowych.
Kluczową rolę odgrywają wysokość i szczelność pudełka. Karton zbyt niski spowoduje przyklejanie się sera do pokrywy. Jeśli będzie zbyt szczelny – pizza wchłonie wilgoć i zrobi się gumowata, jeśli szczelność będzie niewystarczająca – szybko się wychłodzi.